Lenyűgöző mérnöki csodák Európa hídjai között

ZenitSofőr - futárszolgálat és sofőrszolgálat
Sokszor extrém helyzetek állít elénk a természet, melyek frappáns mérnöki megoldásokat hoznak létre. Ilyen megoldások eredményei ezek a hidak is, amik van, hogy hatalmasak, vagy gyönyörűek esetenként hihetetlen magasságban húzódnak.

Øresund híd (Dánia - Svédország)

Európa leghosszabb kombinált közúti-vasúti hídja. A Dán fővárost Koppenhágát és a Svédországi Malmőt köti össze. A 7845 méter hosszú hídon halad keresztül az E 20-as főútvonal és egy kétvágányos vasúti pálya melyen személy és teherszállítás zajlik. A híd díj fizetése ellenében használható, ennek megállapításánál figyelembe veszik az autó méreteit és, hogy hányszor kívánunk átkelni. Az alábbi honlapon megtudhatjuk hogy mennyibe fog kerülni a jegyünk: www.oresundsbron.com/en/prices

Magdeburg Vízi Hídja (Németország)

A maga 918 méterével a világ leghosszabb hajózható vízi hídja. A víz mélysége 4,25 méter szélessége pedig 32 méter. Az Elba folyó felett halad át és összeköti a Mitellandkanal és az Elba-Havel kanálisokat. Autósok számára nem használható viszont gyalogosan át lehet rajta kelni, így egy igen népszerű turista látványosság.

Skóciai forgó híd (Skócia)

Azaz más néven Falkirk kerék mely Falkirk és Edinburgh városát köti össze a Clyde-csatornán melynek ezen a területen 24 méteres a szintkülönbsége mégis teljes hosszában hajózható. A forgózsilip karjának végén található medencéibe 300 tonna vizet és egy-egy hajót is befogad, majd 4 perc alatt átemeli így a hajók képesek áthidalni a szintkülönbséget és végighalad a csatorna teljes hosszán. A két ellentétes kar mindig azonos súlyt hordoz így igen kevés erővel képes működni.

Mózes híd (Hollandia)

Hollandia dél-nyugati részén található vízbe süllyesztett híd. A RO&AD Architects építészeti irodát felkérték, hogy építsen egy hidat, ami nem bontja meg a tájképet. A Roovere erőd folyó méretű vizes árkát szeli át, mely accoya fából készült, ami a speciális kezelésnek köszönhetően formatartó és időtálló. A híd nem ezen a néven lett felavatva, de mára mindenki így ismeri, ez tisztelgés a bibliai Mózes előtt, aki a Vörös-tengeren vezette át népét.

Trift híd (Svájc)

Az Alpok leghosszabb gyalogos függőhídja, ami 100 méterrel a svájci Trift-gleccser és gleccsertó fölött ível át. A 170 méter hosszú függőhíd a nepáli gyaloghadakhoz hasonlatos. Ahhoz, hogy megtapasztalhassuk ezt az élményt először a Triftbahn nevű felvonóval kell utaznunk majd 90 perc túrázás vár ránk.

»»» Néhány szóban a vasúti áruszállításról

»»» Európai autópálya díjak - Közép-Európa

A Zenit Futárszolgálat Facebook oldala