Európai autópálya díjak - Közép-Európa

ZenitSofőr - futárszolgálat és sofőrszolgálat
Mivel közeledik a nyár eljött az ideje, hogy megtervezzük az idei vakációt. Egyre több esetben külföldi úti célt választunk. Amennyiben autóval szeretnénk eljutni a kiválasztott országba érdemes először tájékozódni a helyi autópálya díjakról és használatukról.

Ausztria

Ennek a szomszédos országnak is vannak fizetős útszakaszai. Az autópályákon és a gyorsforgalmi utakon matricás rendszert használnak.

Személyautókra vonatkozó díjak (2016):

10 napos matrica: 8,80 EUR
2 hónapos matrica: 25,70 EUR
1 éves matrica: 85,70 EUR

A matrica nélküli autósokat 110 és 240 euró közötti büntetéssel sújtják. Az alkohol fogyasztás határát 0.05%-ban határozták meg, amíg ez alatt mutat a szonda addig megúszhatjuk a bírságot.

Szlovákia

Minden autónak rendelkeznie kell matricával, aki szeretné használatba venni az autópályákat vagy a gyorsforgalmi utakat.

7 napos matrica: 10 EUR
30 napos matrica: 14 EUR
1 éves matrica: 50 EUR

A matricával nem rendelkező járművek tulajdonosainak 100 és 500 euró közötti büntetés szabhatnak ki. Az autópályákon és a gyorsforgalmi utakon 130 km/h a megengedett sebesség. Az alkohol fogyasztás tekintetében itt is zéró tolerancia van életben.

Csehország

Ausztriához hasonlóan itt is matricás rendszer van.

10 napos matrica: 310 CZK
1 hónapos matrica: 440 CZK
1 éves matrica: 1500 CZK

A matrica nélkül autózókat 80 és 200 euro közötti összegre büntetik.

Ukrajna

Ukrajna területén minden út díjtalanul használható. Az autópályákon a megengedett maximális sebesség 110 km/h és hazánkhoz hasonlóan zéró tolerancia vonatkozik az alkohol fogyasztásra.

Románia

Románia összes közútjának a használatához meg kell vásárolnunk az úgy nevezett "Rovinieta"-t, melyet az országon belül bárhol ellenőrizhetnek. A matricát nem megváltó autósokat minimum 100 eurós bírság megfizetésére kötelezik.

7 napos matrica: 3 EUR
30 napos matrica: 7 EUR
90 napos matrica: 13 EUR
1 éves matrica: 28 EUR

Horvátország

Öt különböző gépjármű kategóriát különböztetnek meg, ami alapján fizethetjük az út díjakat. Amikor felhajtunk az autópályára egy kapun kell átlépnünk ahol kapunk egy kis kártyát, amely tartalmazza a szükséges információkat. Amikor elhagyjuk az autópályát egy újabb kapun kell áthaladnunk ahol a kezelő az átadott kártyán lévő információk alapján kiszámítja az útdíjat, amit ezután ki is kell fizetnünk. Mivel nagyon sok tényező befolyásolja az árakat így nem lehet meghatározni a Horvátországban hatályos díjakat, de a www.tolls.eu/croatia oldalon tájékozódhatunk.

»»» Lenyűgöző mérnöki csodák Európa hídjai között

»»» Információk a fontosabb európai kompjáratokról

A Zenit Futárszolgálat Facebook oldala