Lítium-ion akkumulátor is feladható légi szállításra

ZenitSofőr - futárszolgálat és sofőrszolgálat
Hosszas előkészítés után az IATA (International Air Transport Association - Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) kiadta a szabálymódosítást a lítiumot tartalmazó csomagok légi szállítására vonatkozóan. A kedvező változtatások lehetővé teszik, hogy bizonyos korlátozások mellett ezentúl bárki feladhasson lítiumos küldeményt repülőgépes küldeménytovábbítással.

Lítiumos akkumulátort ma már széles körben használnak műszaki eszközök áramellátásához, az egyszerű karórától kezdve a laptopokig rengeteg különféle termék működik ilyen módon. Néhány esetben azonban potenciális veszélyforrást jelent a túlmelegedésre, esetleg robbanásra való hajlama miatt, ezért tiltólistán szerepelt a lítiumot tartalmazó cellák légi feladása.

2013. január elsejétől az IATA Veszélyes Áruk Szabályzata (DGR) 54. kiadása szerint felfüggesztik a korábbi tiltást az alábbi megkötésekkel:

- 2,7Wh érték alatt a lítium-ion cellák (vagy akkumulátorok) darabszámára nincs korlátozás, de csomagonként nem lehet nehezebb 2,5 kilogrammnál
- 2,7Wh és 20Wh érték között legfeljebb 8 cellát tartalmazhat egy csomag
- 20Wh és 100Wh érték között legfeljebb 2 telepet tartalmazhat egy csomag

Ez a mérték azt jelenti, hogy például mobiltelefonhoz és laptophoz való lítium akkumulátor már szállíttatható polgári felhasználásban légi csomagként, de elektromos kerékpárhoz, elektromos robogóhoz tartozó továbbra sem. Továbbá bármikor ellenőrizhetik az akkumulátor épségét és sérülés esetén megtagadhatják a küldemény felvételét.

»»» 500 éven át működött a Lindau - Milánó futárjárat

»»» Egekbe szökik a benzin és a gázolaj ára 2012-ben

A Zenit Futárszolgálat Facebook oldala