Környezettudatos futárszolgálatok a jövő útján

ZenitSofőr - futárszolgálat és sofőrszolgálat
Mivel a környezettudatos életvitel, beleértve a folytonos fenntarthatóságot egyre jelentősebb szerepet kap mindennapjainkban, a célzott tájékoztatásnak köszönhetően a lakosság és a vállalatok is kezdik felismerni az erőforrás-gazdálkodás fontosságát. Ebben a szállítási cégek, például a futárszolgálatok kiemelt csoportot alkotnak, mivel tevékenységük szerves részét képezi a közúti, gépjárműves fuvarozás.

Több módszer létezik arra, hogy a futárok által használt járművek széndioxid kibocsátását csökkenteni lehessen. Az egyik legegyszerűbb módszert az újragondolt, ésszerűsített logisztika adja. Miért menne két futár ugyanabban az irányba egyazon időben, mikor az időhiány miatti kétfutáros begyűjtés után is átadhatná egyik a másiknak a küldeményt? Törekedni kell a minél magasabb kihasználtságra, hogy a lehető legkevesebbet fussanak alacsony csomagmennyiséggel a futárszolgálat járművei.

A másik lehetőség az alternatív meghajtású járművek hadrendbe állítása. Futárszolgálat számára két kulcskérdés van beszerzéskor, a hatótáv, valamint a megtérülési idő. Helyközi szállításnál több száz kilométerrel, de még városon belüli használatnál is napi 100-150 kilométerrel lehet számolni, amire a ma kapható elektromos járművek töredéke képes. A nagyobb hatótáv nagyobb beruházást igényel, ugyanis a lítium-ion akkumulátorok szükséges mennyisége milliós tételt jelent, ami ráadásul nem is egyszeri költség, az akkumulátor életciklusának végével új pakkot kell vásárolni. Ez az ár azonban rohamosan csökken, 4-5 éven belül az elektromos autók megfelelő hatótávolsággal sem lesznek drágábbak belsőégésű társaiknál.

Környezettudatos vállalatok még többet tudnak tenni a zöldprogramokban való részvétellel, elég csak megemlíteni a különböző környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek támogatási rendszerét, illetve a fatelepítési kezdeményezéseket. Ezek amellett, hogy jó reklámot is jelenthetnek, anyagilag is előnyösek a levonható adótételek miatt.

»»» Csomagküldő szolgálatokat érintő csalássorozat

»»» Este is csöngethetnek a brit postafutárok

A Zenit Futárszolgálat Facebook oldala