Amit egy futárszolgálat díjszabása tartalmaz

ZenitSofőr - futárszolgálat és sofőrszolgálat
Gyakori jelenség futárszolgálatoknál - más szolgáltatókhoz hasonlóan -, mikor a telefon túloldalán beszélő potenciális ügyfél meglepetten kérdezi az ügyfélszolgálatostól: de hát, ez miért ennyi?! Az alábbiakban egy kis betekintést engedünk a kulisszák mögé, ezáltal talán érthetőbbé válik, hogy milyen tételeket tartalmaz a futárcégek díjszabása. Nincs itt semmi kapzsiság, semmi trükközés, egyszerű matematika.

Vegyük példának a Budapest-Miskolc távolságot. Egyes futárszolgálatok Budapest határáig városi árat számolnak, majd onnan kilométerdíjat, mások fix, előre kalkulált árat kínálnak, ami azt jelenti, hogy a főváros nullás kilométerkövétől - Clark Ádám tér - számolják a költséget. Ez néhol igazságtalannak tűnhet - amennyiben a feladó ügyfél címe közelebb van a városhatár kilépő pontjához -, máskor viszont éppen ellenkezőleg. A Clark Ádám tértől Miskolc 185 kilométernyire található autópályán haladva. Ugyanakkor a futárnak vissza is kell jutnia a városba a kézbesítést követően, ezért a táv mindjárt megszorzandó kettővel. 185 x 2 = 370 km. Ez egy csekély, 7 literes fogyasztású autóval, 330 forintos benzinár mellett 8547 forintnyi üzemanyagár (3,7x7x330). Igen ám, de illik kilométerenként 10 forint amortizációt is kalkulálni, ami plusz 3700 forint, ez a két tétel együtt 12247-re jön ki. Ez csak és kizárólag a lejutás és a visszaút költsége, amit a futár kifizet, azaz a ráfordítás. Ezenfelül vesszük a futár bérét, a futárszolgálat saját költségeit, amit ki kell termelni (cégfenntartás, iroda, diszpécser, stb…), majd a sor végén jön egy kis haszon, ami mindezt figyelembe véve már nem is tűnik olyan elszálltnak, mint ahogyan azt sokan elsőre gondolják.

Ebben a példában természetesen az azonnali indulásos belföldi szállítást vettük górcső alá, az olyan szolgáltatások, amelyeknél nem az idő a legfontosabb tényező, ennél kedvezőbb áron is eljuttathatja csomagját az ügyfél, hiszen a gyűjtőszállítmányokra más szisztéma vonatkozik.

»»» A futárszolgálatok és a biztonságos csomagszállítás

»»» Futárszolgálat Magyarországon - mennyi az annyi

A Zenit Futárszolgálat Facebook oldala