500 éven át működött a Lindau - Milánó futárjárat

ZenitSofőr - futárszolgálat és sofőrszolgálat
Németország déli határvidékén, a Boden-tó partján található egy gyönyörű kisváros, az alig 25 ezer lelket számláló Lindau. A XIV. században Lindaui Futár (németül Lindauer Bote, olaszul Corriere di Lindo) néven kereskedelmi postajáratot indítottak el az olaszországi Milánó irányába. Nem bizonyult kis feladatnak a postai küldeményeket, árukészletet, sőt utasokat is szállító vállalkozás működtetése, hiszen az útvonal keresztülhaladt az Alpokon, ahol hűvösebb időszakokban nemcsak a kanyargós emelkedőkkel kellett megküzdenie a lovaskocsinak, hanem a jegesedéssel, széllel is.

Nehéz elképzelni, hogy a közúton jelenleg 320 kilométeres távon nagyjából négyórás autózás helyett akkoriban öt napon át zötyögtek a csomagok és az utasok, mely során hiába szakították meg időnként a hosszú utat egy-egy pihenővel, közel sem lehetett ideálisnak nevezni a körülményeket. A Lindaui Futár Milánó felé áthaladt a svájci-olasz határon lévő, 35 kilométer hosszú Splügen-hágón, aminek legmagasabb pontja 2113 méter a tengerszint felett.
1322-as indulása után mintegy félezer éven át működtették a járatot, végül politikai és gazdasági okokra hivatkozva 1824-ben állították le végleg. Több híres személy is igénybe vette a szolgáltatást, többek között Johann Wolfgang von Goethe és Franz Xaver Wolfgang Mozart (Wolfgang Amadeus Mozart fia).

2014. szeptember 1-től emlékbélyeget ad ki a Liechtensteini Postahivatal a futárszolgálat tiszteletére. A bélyegen a postajárat által érintett országokban lévő (Németország, Ausztria, Liechtenstein, Svájc, Olaszország) összes megálló neve feltüntetésre kerül.

»»» Benzin és gázolaj árak az Európai Unióban 2014-ben

»»» Lítium-ion akkumulátor is feladható légi szállításra

A Zenit Futárszolgálat Facebook oldala